Dvadsať rokov po rozpade Československa znie v Plzni omša po slovensky

08.01.2013 Celý región

Plzeň 8. januára (TASR) - Po slovensky celebruje každú nedeľu bohoslužby v Kostole sv. Jána Nepomuckého na Chodskom námestí v Plzni rímskokatolícky kňaz, Slovák Miroslav Martiš. A vždy má plno, uviedol dnes Český rozhlas.

Aj 20 rokov po rozpade Československa znie v Plzni omša po slovensky, konštatoval.

Rodák z Ilavy pochádza z rodiny, ktorá prišla na Slovensko z okolia juhočeského Písku. Vyštudoval kňazský seminár v Bratislave, pôsobil v Bratislave a Košiciach a pred desiatimi rokmi nastúpil v Plzenskej diecéze, kde od roku 2007 vedie novú farnosť Plzeň Bory. V Kostole sv. Jána Nepomuckého pôsobí aj Slovenské katolícke centrum, ktoré farár Martiš založil v roku 2004.

Českému rozhlasu povedal, že v Plzni žije veľa Slovákov i zmiešaných československých párov, "ktorým sa treba venovať aj po duchovnej stránke. Každú nedeľu tu tak v kostole o 11.00 h slávime v slovenskom jazyku svätú omšu... a potom sa stretávame pri čaji."

Slováci, ktorí si podľa farára v porovnaní s Čechmi srdečnejší, otvorenejší a komunikatívnejší a poväčšine prichádzajú z veriacich rodín, privádzajú na omše v Plzni aj svojich českých partnerov a priateľov.
 

Vyberte región